Robiąc lemoniadę, inspirowałam się przepisem z bloga Przepisy tradycyjne - polecam, gdyż jest tam bardzo dużo fantastycznych przepisów.
LEMONIADA CYTRYNOWA Z MIĘTĄ
- 3 cytryny
- 200 g cukru
- kilka gałązek mięty
- 1,2 l wody
Cytryny sparzamy wrzątkiem i i każdą skórkę ocieramy o cukier - ja robiłam to tak, że wysypałam cukier na deskę do krojenia i każdą z cytryn turlałam, uciskając po cukrze. Powstaje nam dzięki temu genialny aromatyczny cukier cytrynowy.
Następnie cytryny przekrawamy na pół i wyciskamy dokładnie sok - można to zrobić przy pomocy wyciskarki, sokowirówki lub po prostu wyciskarki do cytrusów. Nie przecedzałam dokładnie soku - chciałam, aby zostały mi delikatne fragmenty owoców.
Delikatnie podgrzewamy 200 ml wody i rozpuszczamy w niej cukier, po czym łączymy tak powstały syrop z resztą składników.
Do dzbanka z lemoniadą wrzucamy miętę i całość odstawiamy na noc.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz